Inleiding

U kunt zich terecht verheugen in uw vertrek naar Curaçao: een klimaatverandering, niet alleen in letterlijke zin.

Vanwege de vele Nederlandse invloeden is een verhuizing van Nederland naar Curaçao een minder grote stap is dan naar een groot aantal andere buitenlanden:

Er wonen op Curaçao ongeveer 5.000 Europese Nederlanders. Deze Nederlanders zijn vooral werkzaam in het bedrijfsleven of bij de Koninklijke Marine, of zij wonen op Curaçao als penshonado.

Per jaar bezoeken circa 50.000 Europese Nederlanders het eiland als toerist of voor zaken.

Bijna iedereen spreekt en verstaat Nederlands, er zijn Nederlandstalige kranten, radio en televisie, het onderwijs sluit aan op het Nederlandse schoolsysteem.

Het rechtssysteem in grotendeels gebaseerd op het Nederlandse.

Aan de andere kant vergeet men door dat Nederlandse karakter wel eens dat men in een ander land is, met een eigen cultuur en identiteit. Als u die eigen cultuur respecteert, zowel in uw beoordeling van het eiland als in uw benadering van de mensen, zult u zich snel thuisvoelen op Curaçao.


Informatie & Cursussen

"Praktisch Curaçao" het boek dat u antwoord geeft op alle denkbare vragen die een a.s. nieuwkomer zich stelt. "Praktisch Curaçao" wordt jaarlijks uitgegeven door het relocation & mediation bureau Dos Mundos. U kunt dit boek bestellen bij de vestiging van Dos Mundos in Nederland, tel/fax. 015 2139 600 of via e-mail dosmundos.ned@planet.nl.

Dos Mundos geeft u alle hulp bij uw relocation, waaronder het aanvragen van de benodigde vergunningen.

Het hoofdkantoor van Dos Mundos is gevestigd op Curaçao in het World Trade Center tel. (00599-9 ) 463 6259, fax: 4636 459, e-mail info@dosmundos.an..

Hestia Expatriate Consultants, Isidorusweg 47, 5624 KE Eindhoven geeft trainingen over o.a. de Nederlandse Antillen aan partners van toekomstige expatriates. Een beschrijving van hun dienstverlening staat op www.hestianet.nl. Tel. 040-2460225, e-mail hestia@wxs.nl.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, 1092 AD AMSTERDAM geeft speciale cursussen over de Nederlandse Antillen. Hun telefoonnummer is 020-5688272, de website is www.kit.nl.

Immigratieformaliteiten

3.1 Uitschrijving uit Nederland

Als u uit Nederland vertrekt dient u zich uit te schrijven uit het bevolkingsregister. Dat doet u bij uw (deel-) gemeente. Vraag om een bewijs van uitschrijving. Dit wordt niet automatisch verstrekt. Zorg ook voor een uittreksel uit het geboorteregister, afschrift van de huwelijksakte of geregistreerd samenlevingscontract. Deze dient u aan te vragen in de gemeente waar dit heeft plaatsgevonden.

3.2 Emigratie naar Curaçao

Om op Curaçao te wonen of te werken heeft u, indien u over de Nederlandse nationaliteit beschikt, een Van Rechtswege verklaring nodig. Hiervoor dient u een aantal documenten te overleggen, o.a. geboorte-uittreksel, huwelijksakte (indien gehuwd) en een bewijs van goedgedrag. Tevens dient u aan te tonen dat u over voldoende geldelijke middelen beschikt (middels een arbeidsovereenkomst met uw toekomstige werkgever of een bankstatement).

3.3 Inschrijving op Curaçao

Zodra de Van Rechtswege toelating is verleend kunt u zich inschrijven in het bevolkingsregister. Naast de gebruikelijke documenten zoals de Van Rechtswege verklaring, paspoort, geboorte uittreksel en huwelijksakte dient u ook een bewijs van uitschrijving uit uw laatste woonplaats te overleggen.

Voor informatie en aanvragen Van Rechtswege verwijzen wij naar Dos Mundos (zie onder informatie en cursussen).

Huisvesting

4.1 Verhuizen

U kunt uw inboedel en auto meenemen naar Curaçao en deze invoerrechtenvrij inklaren. Dit geldt alleen voor spullen die gebruikt zijn en ouder dan 6 maanden.

Om uw inboedel en auto in te klaren dient u in het bezit te zijn van uw Van Rechtswege verklaring en een bewijs van woonplaats (BB10 verklaring)

4.2 Verhuisbedrijven

Het is aan te raden 2 à 3 maanden voor vertrek contact op te nemen met een international verhuisbedrijf. De prijs per kubieke meter bedraagt ongeveer € 250 inclusief verzekering.

De volgende verhuisbedrijven verzorgen verhuizingen naar Curaçao:
Gebr. van den Berg Verhuizingen - Berg Moving International
Takkebijsters 10, 4817 BL, Breda
Tel # : + 31- (0)76-5715580
Fax # : + 31- (0)76-5715498
E-mail : info@bergmoving.nl

A & C Passies Internationale Verhuisbedrijven 023 561 59 55
Allied Varekamp 0800 022 33 34
De Haan Verhuizingen 078 692 03 33
Kuiper Internationale Verhuizers 0294 41 80 80
Meta Internationale Verhuizingen 040 252 30 15
Van Kralingen Internationale Verhuizingen 070 307 78 78
KZH Internationale Verhuizers 0172 44 99 77
Voerman International UTS 070 301 13 01

4.3 Tijdelijke huisvesting

Bij aankomst verblijft u meestal in een hotel of appartement.

De bekendste zijn:
Avilla Beach Hotel (85 kamers), Penstraat 130-134, tel. (00 599-9) 461 4377, fax. 461 1493. Het hotel beschikt over een privé strand.

Lions Dive Hotel & Marina (72 kamers), Bapor Kibra z/n, tel. (00599-9) 461 8100, fax. 461 8200. Het hotel beschikt over een zwembad.

Marriot Hotel & Casino (250 kamers), John F. Kennedy Boulevard, Piscadera Bay, tel. (00 599-9) 736 8800, fax. 462 7502. Het hotel beschikt over een zwembad en privé strand.

Sheraton Curaçao Resort (200 kamers), John F. Kennedy Boulevard, Piscadera Bay, tel. (00 599-9) 462 5000, fax. 462 5846. Het hotel beschikt over een zwembad en een privé strand.

Bon Bini Sea Side Resort (bungalows), Bapor Kibra z/n, tel. (00599-9) 461 8000, fax. 461 7500. Dit bungalowpark beschikt over een zwembad en ligt vlakbij het bekende strand Seaquarium.

Chogogo Resort (bungalows), t/o Jan Thiel Beach, tel. (00599-9) 747 2844, fax. 747 2424. Dit bungalowpark beschikt over een eigen zwembad, winkel en restaurant en biedt toegang tot de Jan Thiel baai.

Club Seru Coral (bungalows), Koraal Partier 10, tel. (00599-9) 767 8276, fax. 767 8256. Dit bungalowpark beschikt over een zwembad, restaurant en winkel.

4.4 Permanente huisvesting

De huizen op Curaçao zijn meestal vrijstaand en van het type bungalow/villa. Er zijn zowel huur- als koopwoningen beschikbaar. De prijs is afhankelijk van grootte, locatie en kwaliteit van de woning, maar komt in grote lijnen overeen met de prijs in Nederland. Woningen worden via de kranten en via deze site door makelaars aangeboden.

Onderwijs

Het onderwijssysteem op Curaçao is vergelijkbaar met dat in Nederland. Er is een leerplichtwet volgens welke kinderen tenminste 9 jaar school moeten volgen.

Er zijn op Curaçao openbare, rooms-katholieke, protestants-christelijke en particuliere scholen. Het nieuwe schooljaar start in de tweede week van augustus. Inschrijving vindt plaats voor 1 mei op vastgestelde dagen. Voor bijzonder onderwijs wordt een doopbewijs en of een bewijs van kerklidmaatschap vereist.

Neem vanuit de vorige school rapporten, alsmede een verklaring van het schoolhoofd dat uw kind daar de lessen heeft gevolgd mee. Indien uw kind naar de brugklas gaat is het raadzaam het schooladvies mee te brengen. Op Curaçao kunt u geconfronteerd worden met wachtlijsten in het basisonderwijs.

Veel meer informatie vindt u in de rubriek "Onderwijs" van het boek "Praktisch Curaçao".

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg op Curaçao is even effectief als in Nederland.

U heeft geen vaccinaties nodig. Ziekten als malaria of Gele koorts komen op Curaçao niet voor. Het water is volkomen drinkbaar en groente en fruit kunnen zonder enig probleem gegeten worden.

Nutsbedrijven

De prijs van electriciteit is te vergelijken met Nederland. De spanning die geleverd wordt is 127/220 Volt, 50 Hertz. Voor de airconditioning hebben de meeste huizen een 220 Volt leiding. Transformatoren zijn volop verkrijgbaar.

Het drinkwater, ontzilt zeewater, is van uitstekende kwaliteit.

Op Curaçao wordt propaangas gebruikt om te koken. Gas wordt in gascilinders aangeleverd.

Communicatie

8.1 Media

Het Algemeen Dagblad (Caribische editie) is de ochtendkrant en de Amigoe de avondkrant. Deze worden bij u thuis bezorgd.

U kunt zich abonneren op een aantal Nederlandse kranten zoals de Telegraaf en de Volkskrant. Nederlandse tijdschriften zijn in de boekhandels te koop of kunnen aan huis worden bezorgd.

Er zijn 4 Nederlandstalige radiozenders. Deze werken samen met Radio Nederland Wereldomroep.

Curaçao heeft het Amerikaanse uitzendsysteem (NTSC).

Uw Nederlandse televisie en video (Pal systeem) kan hier niet gebruikt worden.

Via een lokaal bedrijf kunt u zich abonneren op een groot aantal Amerikaanse kabelstations en de zender "Beste van Nederland" (BVN) dat Nederlandse- en Belgische programma's uitzendt.

8.2 Vluchtverbindingen

de KLM vliegt bijna dagelijks op Curaçao v.v.

Tevens vliegt Arkefly ook zeer voordelig naar Curacao.

Vanaf het vliegveld Hato zijn er goede verbindingen naar Noord- en Zuid Amerika en andere Caribische eilanden.

Financiƫn

9.1 Bankdiensten

9.1.1 Bankrekeningen

De grootste en oudste bank van de Nederlandse Antillen en Aruba is Maduro & Curiel’s Bank. Daarnaast zijn RBTT, Banco di Caribe, SFT en Girobank Curaçao de belangrijkste banken.

U kunt bij Maduro & Curiel's Bank rekeningen openen in alle gewenste valuta's. Aan het openen en aanhouden van een rekening zijn geen kosten verbonden, tenzij het saldo minder bedraagt dan NAF 1.000.

U kunt nu reeds een rekening openen door bijgaand formulier in te vullen en te verzenden. Ons Representative Office in Nederland zal dan een aanvraagformulier aanmaken en opsturen, welke u ondertekent en terugstuurt, tezamen met een bankreferentie en een kopie van uw paspoort.

Graag maken wij vervolgens een persoonlijke afspraak om het een en ander met u te bespreken.

9.1.2 Creditcards

U kunt bij Maduro & Curiel's Bank terecht voor de creditcards van Mastercard, Visa en American Express. Daarnaast heeft de bank ook haar eigen creditcard: Kompa Leon. Dit is naast American Express de enige creditcard in NAF, en daarom bij uitstek geschikt voor uw lokale aankopen. Vraag deze creditcards aan via het aangehechte bestelformulier. Klik hier voor meer informatie.

9.1.3 Betaalautomaten en pinpasjes

De Bankomatiko-pas van MCB is de meest gangbare debitcard op het eiland. Hiermee kunt u niet alleen op veel plaatsen op het eiland pinnen (o.a. alle 37 pinautomaten van MCB op het eiland), maar ook overal ter wereld, uit automaten met het Cirrus/Maestro logo. Voor het pinnen wordt NAF 1,00 per keer aan kosten in rekening gebracht. Bestel een Bankomatiko-pas via het aangehechte bestelformulier. U dient dit formulier per post naar ons toesturen.

Wilt u een specifieke vraag stellen over de credit- en debitcards van Maduro & Curiel's Bank, klik dan hier.

9.1.4 Hypotheek

Op Curaçao wordt in de regel niet meer dan 70% van de executiewaarde van uw woonhuis op basis van hypotheek gefinancierd. De rente ligt bij de Curaçaosche Hypotheekbank (een dochtermaatschappij van MCB) momenteel op 10,5% voor een looptijd van 20 jaar.

Wilt u een specifieke vraag stellen over de hypotheken van de Curaçaosche Hypotheekbank, klik dan hier.

9.1.5 Electronic Banking

Maduro & Curiel's Bank heeft een eigen electronic banking systeem via internet, genaamd mcb@home. Dit systeem staat in principe alleen open voor ingezetenen van Curaçao.

Wilt u een specifieke vraag stellen over Electronic Banking van Maduro & Curiel's Bank, klik dan hier.

9.1.6 Overmakingen van en naar Nederland

Overmakingen gaan via het SWIFT systeem, en duren in de regel een paar dagen. Noem bij het overmaken van geld naar uw MCB rekening de SWIFT code van MCB: MCBKANCU. Aan de overmaking zijn kosten verbonden van enkele tientallen guldens, afhankelijk van de hoogte van het bedrag. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het wisselen van NAF naar EUR en omgekeerd. Deze kosten bedragen gemiddeld 0,6%.

9.2 Verzekeringen

9.2.1 Algemeen

De verzekeringsaspecten bij verhuizing naar het buitenland zijn complex. Zonder een pasklaar antwoord te kunnen geven vermelden wij hieronder een aantal veel gestelde vragen:

Kan ik bij ernstige ziekte eventueel terug naar Nederland, en wordt het vervoer dan betaald?

Stel dat ik in het buitenland arbeidsongeschikt word, houd ik dan dezelfde rechten als in Nederland? En wat gebeurt er met mij en mijn gezin?

Blijft mijn pensioen gewoon doorlopen?

Hoe zit het met mijn AOW?

Als ik bij terugkeer naar Nederland niet onmiddellijk een nieuwe baan heb, kan ik dan een WW-uitkering aanvragen?

Praat hierover met uw werkgever of verzekeringsadviseur.

Wilt u een specifieke vraag stellen aan Maduro & Curiel's Insurance Services, klik dan hier.

Kijk ook op www.mcb-insurance.com.

9.2.2 Ziektekostenverzekering

Informeer bij uw ziektekostenverzekeraar of deze de dekking op Curaçao wilt voortzetten. Bij verschillende verzekeraars kunt u zich bij laten verzekeren voor een speciale buitenlanddekking. Indien de verzekeraar uw ziektekostenverzekering niet wilt voortzetten, kunt u via Maduro & Curiel's Insurance Services een lokale ziektekostenverzekering sluiten. Houdt u er wel rekening mee dat het opnieuw afsluiten van een verzekering uitsluiting kan betekenen van reeds bestaande ziekten, leeftijdstoeslagen voor personen ouder dan 40 jaar enz.

9.2.3 Woonhuis en inboedelverzekering

Uw woonhuis- en inboedelverzekering kan voor u bij gerenommeerde verzekeraars worden ondergebracht. Door de kleinschaligheid, en doordat verzekeraars de kans op een natuurramp hoger inschatten dan in Nederland, zijn de premies bij een vergelijkbare dekking een stuk hoger. De kosten voor een woonhuisverzekering variëren in de range van 2.75 - 5 promille.

9.2.4 Autoverzekering

Evenals in Nederland bestaat er een wettelijke verplichting tot het verzekeren van uw motorvoertuig. Daarnaast dient u te beschikken over een geldige keurings- alsmede belastingkaart. Anders dan in Nederland, waar voor de aansprakelijkheidsverzekering het kentekengewicht van belang is, worden de premies op de Nederlandse Antillen gebaseerd op de originele catalogusprijs. De minimale verplichting is een WA (wettelijk aansprakelijkheids) limiet van Naf. 90.000,00 hetgeen in schril contrast staat met de limieten zoals die in Nederland gelden. Maduro & Curiel's Insurance Services verzorgt autoverzekeringen op maat.

9.2.5 Leven/arbeidsongeschiktheids- en overige verzekeringsprodukten

Maduro & Curiel's Insurance Services helpt u graag verder met deze en alle andere hier kort beschreven verzekeringen. Met uitstekende contacten in de lokale maar ook internationale verzekeringswereld zijn zij instaat maatwerk voor u te leveren.

www.mcb-insurance.com

9.3 Belastingen

9.3.1 Belastingen Nederland

Zodra u zich op de Antillen vestigt bent u in Nederland alleen nog maar belastingplichtig over inkomsten uit Nederlandse bron, zoals onroerend goed (tenzij u als ambtenaar wordt uitgezonden). Dat houdt in dat uw dossier verhuist naar de eenheid Particulieren/Ondernemers/ Buitenland in Heerlen. U zult bij uw oude inspectie aangifte moeten doen voor het gedeelte van het jaar dat u in Nederland woonde. Het is te overwegen om in Nederland iemand te machtigen voor het afhandelen van uw belastingzaken.

Als u niet het hele jaar in Nederland gewoond heeft, heeft u in het nieuwe belastingstelsel geen recht op de verschillende heffingskortingen. U kunt echter verzoeken om behandeld te worden alsof u wel het hele jaar in Nederland woonde, zodat u toch recht heeft op de heffingskortingen. Of dat voor u voordelig uitpakt hangt af van de hoogte en samenstelling van uw inkomen.

Het is mogelijk dat u bij vertrek uit Nederland een (conserverende aanslag) krijgt opgelegd voor bepaalde inkomensbestanddelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de opgebouwde rente in de kapitaalverzekering die aan uw hypotheek gekoppeld is.

Indien u uw onroerend goed in Nederland aanhoudt blijft u over de inkomsten uit dat onroerend goed als "buitenlands belastingplichtige" onderworpen aan de Nederlandse inkomstenbelasting. Als u het onroerend goed verhuurt wordt dit belast volgens de vermogensrendementsheffing (Box III).

Het is sowieso verstandig om een fiscalist naar uw situatie te laten kijken, want de Nederlandse wetgeving op dit punt is zeer complex.

Realiseert u zich dat u tijdens uw verblijf in het buitenland geen AOW en ANW premies doorbetaalt, en dat later uw AOW/ANW uitkeringen dienovereenkomstig zullen worden gekort. U kunt vrijwillig de AOW blijven doorbetalen. Hiervoor dient u contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank, Afdeling Vrijwillige Verzekering, 020 656 52 25. U dient daarbij zelf te beoordelen of het vrijwillig doorbetalen voor u gunstig is of niet.

Ook is het mogelijk om vrijwillig WAO, WW en ZW door te betalen. Bel hiervoor 020 687 37 00.

9.3.2 Belastingen Antillen

Het zou te ver gaan om hier de Antilliaanse belastingwetgeving te behandelen. Wij volstaan met het weergeven van de tariefschijven van de inkomstenbelasting (inclusief 30% eilandelijke opcenten).

Belastingschijven

in NAF

Belasting over

de lagere schijven

Belasting over

deze schijf

0- 23.950

0

15,6 %

23.950-34.450

3736

23,4%

34.450-45.550

6193

32,5%

45,550-60.450

9800

39,0%

60.450-102.000

15612

46,8%

102.000-

35057

57,2%

Penshonado regeling

De Nederlandse Antillen kennen speciale belastingfaciliteiten voor buitenlandse gepensioneerden die hun fiscale woonplaats op een van de vijf eilanden vestigen.

Deze personen kunnen kiezen voor een tarief van 10% over hun inkomen en 0% op eventuele capital gains, of voor een vast belastingbedrag van ANG. 240.000 (USD 135.000).

Het Antilliaanse schenkings- en successierechten is van kracht. Deze zijn echter laag voor internationale begrippen. Verder is het mogelijk om bij immigratie de waarde(-bepaling) van activa middels een ruling vast te leggen. De Belasting Regeling voor het Koninkrijk bepaalt dat Nederland geen schenkings- en successierechten meer mag heffen als de penshonado langer dan één jaar inwoner is geweest van de Nederlandse Antillen. In internationale verdragen is die verjaringstermijn doorgaans tien jaar.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de penshonado-regeling.

De gepensioneerde mag gedurende een periode van vijf jaar voorafgaande aan zijn immigratie geen inwoner zijn geweest van de Nederlandse Antillen

De gepensioneerde moet minstens 50 jaar zijn

Binnen twee maanden na inschrijving in het bevolkingsregister moet hij de lokale belastingdienst op de hoogte stellen van het feit dat hij wenst te worden belast conform de penshonado-regeling.

Binnen een periode van 18 maanden na inschrijving in het bevolkingsregister moet hij en huis hebben gekocht met een waarde van tenminste ANG 450.000

De gepensioneerde mag geen inkomsten uit Antilliaanse bron hebben, behalve als commissaris van lokale vennootschap, of als werknemer van een vennootschap waarvan hij ten minste 40% van de aandelen houdt.

Actueel weer
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
27°C
Vochtigheid
78%
Windsnelheid :
22 km/h ONO
Zonsopgang
6:26
Zonsondergang
18:13