Praktische informatie over Curacao

Als het op Curaçao helder weer is – en dat is het meestal – kunt u een paar kilometer verderop, aan de andere kant van de zee, het Zuid-Amerikaanse land Venezuela zien liggen. Maar kijk niet te lang. Er is meer dan genoeg te zien en te doen op dit grote, levendige eiland, dat eeuwenlang een belangrijk kruispunt van culturen en handelswegen is geweest.

Wanneer je in de stadsbussen de salsa- en merengue-muziek hoort en de Latijns-Amerikaanse stijl en geestdrift van de eilandbewoners ziet, besef je je dat Zuid-Amerika heel dichtbij is. De cultuur van de Oude Wereld is ook niet zo ver weg.

Het eiland werd gekoloniseerd door Nederlandse kooplieden. Zij bouwden de hoofdstad, Willemstad, met zijn felgekleurde woningen en pakhuizen die hen deden denken aan de architectuur van Amsterdam.

Daarnaast vestigden zich immigranten en handelaren uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië op het eiland, met het gevolg dat er nu ongeveer 50 nationaliteiten wonen. Deze smeltkroes van culturen is slechts één van de vele ingrediënten die zorgen voor een ontspannende en onvergetelijke vakantie.

Zonaanbidders kunnen kiezen uit 38 mooie stranden, variërend van beschutte plekjes aan de rotskust tot grote, uitgestrekte stranden . Het Curaçao Underwater Park is een paradijs voor duikers en snorkelaars – een 19 km lang, ondiep rif met koraalbanken en wrakken. Je kunt bij het eiland ook fijn vissen, windsurfen en waterskiën, en op het eiland zelf heerlijk golfen.

Voor een opwindend avondje uit zijn er chique casino's, disco's en tientallen restaurants met een Caribische en internationale keuken.

Curaçao is een eiland van salsa, merengue en tumba – een plaatselijke specialiteit. Het Curaçaose jazzfestival dat in oktober/november wordt gehouden is een van de hoogtepunten van het jaar. En tijdens het carnaval in februari hoor je de muziek overal door de heuvels en straten schallen. Naast de vele religieuze en sociale evenementen die met muziek en dans worden gevierd, houden de eilandbewoners ook erg van spontane feestjes.

In het binnenland, kunuku geheten, ligt een 18 km² groot natuurreservaat met planten en dieren die nergens anders in de Caribbean voorkomen. Voor ecotoeristen is dit nationale park bij de St. Christoffelberg een must om te bezoeken, aangezien daar beschermde leguanen en Curaçaose dwergherten te zien zijn. Verder is er op het eiland nog een struisvogelkwekerij en het zeeaquarium – één van de grootste in de regio – waar je samen met citroenhaaien kunt zwemmen.

Eén van de specialiteiten van Curaçao hebben we tot het laatst bewaard: de beroemde blauwe, oranje, rode, groene en kleurloze likeuren. Deze worden hier bereid uit de bittere laraha-sinaasappels van bomen die door de Spanjaarden uit Valencia zijn geïmporteerd. Proost!

Actueel weer
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
27°C
Vochtigheid
78%
Windsnelheid :
22 km/h ONO
Zonsopgang
6:26
Zonsondergang
18:13