Praktische informatie over Bonaire

Als u graag naar een lawaaierig, druk en volgebouwd vakantie-eiland gaat, kunt u beter wegblijven van het piepkleine, mooie Bonaire.

Dit lieflijke, gezellige Nederlandse eiland is een ideaal vakantieoord voor wie van rust en de natuur houdt. Vooral duikers komen aan hun trekken in de kalme zee, waar het zicht meestal wel 30 m is.

Bonaire is één van de populairste vakantiebestemmingen voor duikers uit alle delen van de wereld. Er zijn meer dan 80 plekken waar zij de veelkleurige koraalwouden kunnen verkennen. Deze betoverende koraalriffen liggen op slechts 6 m van de kust en meestal maar enkele centimeters onder het zeeoppervlak.

De koraalriffen maken deel uit van het beschermde zeegebied bij Bonaire. Strenge wetten moeten alle zeedieren – het koraal en de vissen – in de wateren rondom het eiland beschermen. Verder van de kust is het wel toegestaan om op gratenvis, tarpon, zeesnoek en marlijn te vissen.

Bonaire doet er ook veel aan om de natuur op het eiland zelf te beschermen. In 1969 werd een nationaal park van 55 km² gevormd, waar meer dan 195 vogelsoorten en unieke planten en dieren leven.

Wandelaars en fietsers kunnen gebruik maken van in totaal 560 km natuurpaden; vaak zijn dit onbestrate wegen en paadjes die door geiten zijn uitgesleten. Misschien komt u langs één van de zoutmeren op het eiland, die tot circa 1860 werden geëxploiteerd, of u komt terecht bij de flamingo‘s op het Gotomeer. Naar zeggen zijn er zo'n 20.000 flamingo‘s op Bonaire – meer flamingo‘s dan mensen!

Op Bonaire ga je als het ware 20 jaar terug in de tijd. Het 290 km² grote eiland met zijn altijd perfecte klimaat en rustige, ongerepte stranden is een paradijs voor zonaanbidders, zwemmers, duikers en windsurfers.

In sommige jaargetijden is het er heel levendig – zoals tijdens het carnaval in februari en de internationale zeilwedstrijden in oktober. De meeste hotels hebben een band die typische inheemse muziek speelt en er zijn twee casino's, een paar nachtclubs en cafés.

Meestal hangt er een wat relaxte en ontspannen sfeer op het eiland. 's Avonds is het buiten stil. De hoofdstad Kralendijk, een havenstadje in Nederlandse stijl, heeft nog steeds maar één hoofdstraat. En zo willen de meeste eilandbewoners – en hun gasten – het graag houden.

Actueel weer
Af en toe bewolking
Af en toe bewolking
27°C
Vochtigheid
78%
Windsnelheid :
22 km/h ONO
Zonsopgang
6:26
Zonsondergang
18:13